6 ting du skal overveje, når du køber en elcykel

Vi danskere cykler, eller det er i hvert fald den tanke, vi har om os selv. For det er ikke alle danskere, der er lige gode venner med det tohjulede transportmiddel, der befinder sig i næsten samtlige hjem rundt om i landet. For nogen kan det være, at de simpelthen bare ikke gider at cykle, fordi de har en bil som alternativ, men for andre kan det også være, at det er for udfordrende fysisk at cykle på daglig basis.

En måde man kan slippe for denne bekymring er at investere i en elcykel, som gør turene mere overkommelige. Så find en elcykel, men gør dig disse overvejelser inden.

Slip for at tage bilen

Den første overvejelse man skal gøre sig er, at man ved at tage cyklen, kan lade bilen blive stående hjemme, og derfor spare en masse penge på benzin. Grunden til man bør tage dette med ind i sin overvejelse er, at mange synes en elcykel kan være dyr at anskaffe, men hvis man gør det op i, hvor meget man sparer i brændstof, så kan det i længden være en rigtig god investering.

Med en cykel slipper man mange gange også for at holde i de lange bilkøer i myldretrafikken, hvilket kan gøre, at man mange gange kan komme hurtigere til og fra arbejde eller uddannelse på en cykel sammenlignet med i en bil.

Hvor langt kører den på en opladning?

En anden ting man skal overveje, når man kigger på elcykler, er hvor langt de kan køre på en fuld opladning. Der er stor forskel på, hvor mange kilometer du kan tilbagelægge, før den skal lades op. Hav derfor godt øje på dette og find en, der kan afdække dit behov.

Mange elcykler kan i dag, afhængigt af hvor meget hjælp den skal yde, køre mellem 45-60 kilometer på en opladning. Hvis man køber en elcykel, fordi man har brug for hjælpen, så er det nødvendigt, at den altid har strøm, idet en elcykel uden strøm er ekstremt tung at køre på.

Batteriets placering

Noget mange ikke tænker over, før de køber en elcykel er batteriets placering på cyklen. Nogle cykler har batteriet placeret under bagagebæreren bagerst på cyklen, og andre har de placeret centralt på cyklen. Man kunne tænke, at det ikke gjorde den store forskel, når man kører på cyklen, men man vil hurtigt lægge mærke til forskellen. Ved at have batteriet placeret lige over baghjulet, vil størstedelen af vægten være på bagenden af din cykel, idet motoren højst sandsynligt også vil være monteret på baghjulet.

Det betyder rent praktisk, at du hver gang, når du skal ned over en kantsten eller et stejlt vejbump, vil føle at din cykel næsten slår hul i asfalten med alt den vægt, der rammer på samme tid. Ved at have batteriet placeret centralt slipper man for dette.

Vægten er betydeligt højere

Om batteriet er placeret centralt eller bagved, så kan man ikke benægte, at elcykler vejer mere end en normal cykel ville gøre. Du har både batteriet, som oftest vejer et par kilo, og så har du selve motoren, der er monteret på cyklen.

Det gør også, at cyklen er noget tungere at løfte, hvilket kan gøre det besværligt, hvis man bor et sted, hvor man skal have cyklen med op eller ned ad en trappe hver dag. Hvis man er ung, sund og rask, så bør man stadig godt kunne bære den, men det er bestemt en overvejelse man skal gøre sig, hvis man er vant til at køre på en let citybike.

Høj gennemsnitshastighed

De fleste af os har prøvet at blive overhalet op ad bakke af en person, der kører meget hurtigere end os selv uden at se bare lidt besværet ud. Vi kigger efter en forklaring, og mange gange er det, at personen kører på en elcykel. En elcykel fungerer ved, at den hjælper dig med at opretholde en fart på 25 km/t, og alt derover er egen muskelkræft.

Det vil sige, at man næsten konstant kører forholdsvist hurtigt på elcyklen, hvilket man også skal gøre op med sig selv, om man er tryg ved. Der er selvfølgelig ingen, der siger, at man skal køre 25 km/t, bare fordi man kan, men mange gange kommer man op på denne hastighed, uden man lægger mærke til det.

Guf for enhver tyv

Elcykler er oftest dyrere end normale cykler uden el, og derfor er det også mange gange elcyklerne, der bliver stjålet først, hvis der kommer en tyv forbi. Derfor er det yderst vigtigt, at man anskaffer sig en stor og tyk lås til sin elcykel. Mange gange er det ikke nok med en lille tynd cykellås, som man kan købe i supermarkederne. Invester hellere i en godkendt og tyk kædelås, og lås den gerne fast til et stativ eller andet, som man ikke lige kan rykke med.

Menu
Top