Dynamo, Induktion eller Batteri? Fordele og ulemper ved 3 typer cykellygter

Er du ved at forberede dig på dit helt store cykeleventyr, skal dit barn til at lære at cykle eller vil du bare gerne, at alt dit cykeludstyr er up to date, så du ikke kommer i problem og er sikker på, at du har styr på dine behov, når det kommer til din cykeltur?

Hvis det er tilfældet, kan det være et godt første skridt at få styr på hvilken slags cykellygte, der er bedst for dig og dit behov. En cykellygte kan gøre hele forskellen for dig, hvis du cykler tidligt om morgenen eller om aften. Ja, den kan være forskellen op liv eller død. Hvis du først sætter dig ind i verdenen af cykellygter, opdager du måske, at den er større end hvad du havde regnet med. Der findes en cykellygte til ethvert behov og enhver cykellygte har sine fordele og ulemper.

Inden du køber dine cykellygter er det en rigtig god idé at kigge på de behov du har, samt hvilken cykel du cykler på. Forskellen kan være at dine behov for lys kan være forskellige afhængigt af, om du kun køre på mountainbike, hvor du kan have brug for kraftige lygter, så du kan se skoven. Har du blot brug for at biler og andre cyklister kan se dig, når du kører til eller fra arbejde, så vil et par lovpligtige cykellygter fungere fint.

Er dynamolygter det rette valg for dig?

Du har sikkert hørt udtrykket ”dynamolygter” flere gange i dit liv. Hvis du ikke vidste det, så kommer udtrykket fra de slags lygter, der monteres på din cykel og det fungerer sådan, at når du træder i pedalerne, kommer der lys.

Egentlig er det en magnet, der påsættes dit cykelhjul. Derfra sættes der en spole på dit cykelstel og dette danner strøm får cykellygterne til at lyse, når hjulet bevæger sig.

Dynamolygter kan være rigtig gode i byområder, da du nemt kan blive spottet af andre cyklister eller bilister. Det er altså en kæmpe fordel at benytte sig at dynamolygter, hvis du ikke vil tænke over, at du skal huske at tænde lygterne hver dag. Dynamolygterne besidder også den store fordel, at de aldrig løber tør for strøm – og så er de miljøvenlige.

Disse cykellygter har øger din sikkerhed i trafikken. ”Hvorfor?” spørger du måske. Det er fordi de nemt kan ses fra siden – så du er godt dækket ind fra alle sider. Desuden kan de heller ikke blive stjålet, da de er monteret på selve cyklen.

Hvad er induktion og er det en slags cykellygte, der passer til mig?

Cykellygter, som er baseret på induktion er egentlig LED cykellygter – lyset generes altså ved strøm fra en elektronisk komponent. En af de helt store fordele ved cykellygter, der kører på LED er, at de har et lavt strømforbrug og en lang levetid. En lille ulempe er dog, at de to fordele gør denne slags cykellygte lidt dyrere. Prisen er dog hurtigt tjent ind igen på grund af strømbesparelsen.

Hvorfor ikke bare bruge cykellygter, der kører på batteri?

Du kan sagtens stadig vælge cykellygter, som kører på batterier. Det kan dog være en fordel at skifte fra batteri til LED cykellygter. Årsagen til det er, at du hurtigt kan indtjene de penge du ville have brugt på batterier, når du i stedet bare oplader dine cykellygter. Selvom LED cykellygter er dyrere, så er de billigere på længere sigt, da du ikke skal købe batterier hele tide.

Som du kan se, er det vigtigste, når du skal vælge dine cykellygter, dig og dine behov. Du skal tage stilling til om dine behov kun er at have lys, når du bruger din cykel til og fra arbejde eller skole. Måske bruger du din cykel til dine fritidsaktiviteter eller også er det noget helt tredje. Uanset hvad findes der cykellygter til din cykel og dine behov, som samtidig hjælper dig med at overholde de regler vi har som cyklister.

Menu
Top