Det er forfærdeligt, når man får stjålet eller ødelagt sin elskede cykel. En god racercykel er en dyr investering, som man gerne vil have glæde af hele livet. Derfor er det hjerteskærende, hvis den pludselig går i stykker – eller endnu værre bliver stjålet
Hvad gør man, når uheldet sker, og man pludselig står uden nogen cykel?
I denne artikel får du 10 bud på her-og-nu-løsninger, så du hurtig kan komme op i sadlen igen på din racercykel.
1. Se, om den kan repareres
Hvis cyklen ikke er stjålet, men kun er gået i stykker, så er der håb for den endnu!
De fleste cykler kan godt repareres igen, medmindre den er blevet kørt over og smadret fuldstændigt. Hvis det handler om en kæde, som er hoppet af, et skævt styr eller punkterede hjul, så kan cyklen sagtens fikset igen. Hvis du er handy, kan du klare det derhjemme, og ellers kan din lokale cykelmand klare det for dig.
Det skal selvfølgelig give mening økonomisk. Hvis du ender med at betale dyre domme for reparationer, så kan det måske bedre betale sig at købe en helt ny cykel. Undersøg, hvad det kommer til at koste, og overvej dine muligheder.
2. Køb en brugt cykel
Står cyklen ikke til at redde, eller er den blevet stjålet? Så skal du have fat i en ny.
Racercykler er ikke billige, og hvis du næsten lige har købt en, så har du forståeligt nok ikke råd til en ny. Prøv i stedet for at kigge efter en brugt cykel på for eksempelvis DBA. Der er masser af brugt guld at finde på DBA eller andre online markedssteder.
Så længe cyklen ikke fejler noget og ser ordentlig ud, så kan du gøre dit et godt køb og spare masser af penge.
Husk at læs specifikationerne, og tjek cyklen grundigt, før du køber den. Du skulle nødig ende med en brugt racercykel, som falder fra hinanden efter første cykeltur.
3. Lån en cykel, indtil du får råd
Er der ikke råderum på bankkontoen til en ny cykel? Lån en cykel af en ven eller et familiemedlem, og brug den, indtil du får råd igen. Brug nogle måneder på at få sparet op, og brug lånecyklen i mellemtiden. Den er nok ikke lige så fed, som den racercykel du har mistet, men det er en god midlertidig løsning, indtil du selv har råd.
Husk at læg et grundigt budget, så du kan lægge penge til side hver måned. På den måde kan du snart få råd til en racercykel og levere lånecyklen tilbage.
4. Tjek din forsikring
Har du en forsikring, som dækker din cykel? Hvis for eksempel din cykel er blevet stjålet, så kan du være heldig, at din forsikring går ind og dækker. Hvis du kan bevise, at din cykel er blevet stjålet, så er der en chance for, at du kan få erstatning fra forsikringsselskabet.
Med erstatningspenge kan du hurtigt få råd til en splinterny racercykel.
5. Tag et lån
Er der ikke penge nok på bankkontoen til en ny cykel? Den hurtigste og nemmeste her-og-nu-løsning er at låne penge til dit cykelkøb. Se nogle af de forskellige muligheder her, og få de penge, som du har brug for, ind på din konto efter kort tid. Selvfølgelig skal du kun tage et kviklån, hvis det økonomisk set giver mening.
Hvis du absolut ikke KAN vente med at købe en ny racercykel, kan du tage et kviklån, så længe du ved, at du kan betale det tilbage igen. Hvis du ved, at du snart får penge på kontoen igen på næste lønningsdag, så kan du sagtens låne penge og betale dem tilbage igen, før der kommer renter på.
6. Køb din cykel på afbetaling
Du kan være heldig at finde en cykel, som du kan betale over længere tid i rater. Hvis du ikke har hele beløbet nu og her, så kan du i stedet betale for eksempel 1000 kroner over 6 til 10 måneder, hvis det er mere overkommeligt for dig.
Mange butikker tillader dig at købe dyre cykler på afbetaling, så du ikke behøver lægge hele beløbet i første omgang. Ofte kan du også selv bestemme over hvor lang tid, du gerne vil afbetale din cykel.
Hvis du kun har råd til at betale 200-500 kroner om måneden, kan du afbetale cyklen over endnu længere tid.
7. Spar op
Hvor meget skal du spare op til en god racercykel? De bedste modeller koster nemt mellem 5000 og 10.000 kroner. Det kan godt tage tid at spare op, hvis du for eksempel er studerende på SU. Det kan være, at du må leve med en lånecykel eller en billig brugt cykel, mens du sparer pengene op.
Hvis en racercykel er et must-have i dit liv, så må du ofre lidt af dine penge på en opsparing. I mellemtiden må du nøjes med at køre på en billig cykel, men det er det hele værd, når du ved, at du snart kan stige op på en lækker racercykel igen.
8. Køb billige reservedele
Hvis racercyklen er kaput, men du stadig har den stående derhjemme, så kan du gøre den til dit næste hobbyprojekt. Ofte kan du finde billige reservedele til cykler online og bestille dem hjem til din hoveddør. Tjek for eksempel YouTube for gør-det-selv-videoer, og se, om du ikke selv kan give din racercykel nyt liv.
Hvis det drejer sig om den helt store reparation, så spørg dine venner eller familiemedlemmer, om de kan give dig en hånd. Det er ikke umuligt at sammensætte sin egen Frankenstein-cykel – det kræver bare lidt hårdt arbejde og tålmodighed.
9. Byt dig til en ny cykel
"One mans trash is another mans treasure". Kender du nogen, som ligger inde med en racercykel, som de alligevel ikke bruger? Hvis du for eksempel har en spillekonsol, et fjernsyn, mobiltelefon eller andet værdifuldt derhjemme, som du ikke har glæde af mere, så kunne du måske bytte dig til en ny cykel.
Du kan være heldig at finde nogen, som er klar på en byttehandel. Racercykler er som sagt ikke billige, så det er nok ikke noget, som blot gives væk. Men hvis du indgår i en god byttehandel, så kan du være heldig, at få en ny cykel i hus.
10. Prioriter at købe en ny cykel
Hvis du ikke kan leve uden din racercykel, og den hverken kan fikses eller købes brugt, så må du jo prioritere i din økonomi og købe en ny. Det er en træls pris at skulle betale, hvis man har fået snuppet eller ødelagt sin nye cykel, men om ikke andet er det den hurtigste her-og-nu-løsning.
Hvis du prioriterer at købe en ny racercykel, så må du også skære ned på budgettet i fremtiden. Det kan være, at du må skære ned på madbudgettet, restaurantbesøg eller shoppeture, fordi du i stedet har brugt pengene på en ny cykel.